"HAYAT AĞACIM" YEŞERİYOR

HAYAT AĞACIM PROJESİ FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ

Trakya Kalkınma Ajansı’nın “2013/2014 yılı Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı” kapsamında “Kültür ve Turizmin Gelişmesine, Bölgenin Tanıtımına Yönelik Girişim ve İşbirliklerinin Geliştirilmesi” öncelik alanına giren TR21/14/SOS/0111 referans numaralı Hayat Ağacım” isimli projemiz 2 Eylül 2014 tarihinde başlamış olup proje süresi 9 aydır.

Proje sahibi Trakya Üniversitesi Rektörlüğü olup proje ortakları Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’dür.

“Hayat Ağacım” projemizin genel amacı, kültür ve turizmin gelişmesine ve tanıtımına yönelik girişim ve işbirliklerinin geliştirilmesi önceliği ile ilden başlayarak bölge genelinde sosyoekonomik gelişmişlik seviyesinin arttırılmasıdır. Bu amaçla, Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde kurulan, özellikle Trakya ve Balkan bitki türlerini barındıracak Balkan Arboretumu'nun (Canlı Ağaç Müzesi) birinci etabı tamamlanacak, Balkan Arboretumu ve EDTU Herbaryumu tanıtılacak ve bölgedeki ilk, orta ve yükseköğretim kurumları ile bölge halkına bitki materyali, biyoçeşitlilik ve doğa tarihi konularında farkındalık etkinlikleri gerçekleştirilecektir. Balkan Arboretumu’nun Edirne Turizm Rehberine yeni bir turizm destinasyonu olarak eklenmesi de amaçlanmaktadır. Edirne'ye kazandırılacak bu yeni turizm destinasyonu sayesinde uzun vadede ekonomik getiri ile bölgede kültür ve turizmin gelişmesi, bölge tanıtımına yönelik girişim ve işbirliklerinin gelişmesi sağlanacaktır. Hedef grupların gezi, etkinlik, araştırma ihtiyaçlarını karşılayacak donatı alanları oluşturulacaktır.

“Hayat Ağacım” projesinin öncelikli hedef kitlesi Trakya Üniversitesi öğrenci ve çalışanları (başta Biyoloji, Peyzaj Mimarlığı Bölümleri öğrencileri) ile proje ortağımız İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları öğrencileri (ilkokul, ortaokul, lise ve özel öğretim okulu) ve çalışanları ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden belgeli ve kent içinde etkin tur rehberleri ve organizatörleridir.

Projede planlanan farkındalık etkinliklerinin ilk etabı 23-26 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Etkinliklerin yeri ve zamanı, ortağımız İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte belirlenmiştir. Etkinliklerde Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sergun DAYAN’ın; ağaç ve çalılar, ağaçların işlevleri, tohum, çiçek ve meyveleri, arboretumlar, herbaryumlar ve botanik bahçeleri ile ilgili sunusunun ardından proje alanı ve amaçlarıyla ilgili bilgiler Proje Koordinatörü Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Candan ZÜLFİKAR ve Koordinatör Yardımcısı Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökçen BAYRAK YILMAZ tarafından verilmiştir. Etkinliklerde Proje Ekibinden Biyolog Müşerref GİZERLER (Raportör), Peyzaj Yüksek Mimarı Deniz Gözde ERTİN (Teknik Sekreter) ve Peyzaj Yüksek Mimarı Beste KARAKAYA (İdari Sekreter) bulunmuştur.

İlk etkinlik 23 Mart pazartesi günü Faika Raika Şaika Erkurt Özel Eğitim Okulu’nda gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe 6. ve 8. sınıflardan öğrenciler ve öğretmenler ve Okul Müdürü olmak üzere toplam 65 kişi katılmıştır. Aynı gün ikinci etkinlik Selimiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe 10., 11. ve 12. sınıflardan öğrenciler, öğretmenler ve Okul Müdürü olmak üzere toplam 120 kişi katılmıştır.

24 Mart’ta ilk etkinlik Ticaret ve Sanayi Odası Ortaokulu’nda gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe 5. ve 8. sınıflardan öğrenciler ve öğretmenleri olmak üzere toplam 65 kişi katılmıştır. Aynı gün öğleden sonra Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Ortaokulu’nda gerçekleştirilen etkinliğe öğrenciler, öğretmenler ve Okul Müdürü olmak üzere olmak üzere toplam 65 kişi katılmıştır.

25 Mart çarşamba günü Edirne Sosyal Bilimler Lisesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe aynı okulun hazırlık sınıflarından öğrenciler, Edirne Lisesi’nden öğrenciler ve öğretmenleri olmak üzere toplam 105 kişi katılmıştır. Son etkinlik Trakya Birlik İlkokulu’nda gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe 3. ve 4. sınıflardan öğrenciler ve öğretmenleri olmak üzere toplam 120 kişi katılmıştır.

Etkinliklerde katılımcılara sununun yer aldığı bir cd, biyokalem (Ladin ağacı tohumlu) ve broşür hediye edilmiştir. Etkinliklere hedef grupların ilgisinin yoğun olduğu gözlenmiştir.

Mayıs ayı sonunda son bulacak projede önümüzdeki günlerde yine Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ile birlikte belirlenecek okullarda farkındalık etkinliklerine devam edilecektir. Ayrıca okullardan öğrencilerle birlikte ve hem okullarda hem de Balkan Arboretumu alanında ağaç dikimi etkinliği gerçekleştirilecektir. Bunlara ek olarak üniversite düzeyinde öğrencilere ve Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığı ile de belge sahibi olan kent içinde etkin tur rehberleri ve organizatörlere farkındalık etkinliği düzenlenecektir.

 

Proje Koordinatörlüğü

Ek Resimler
Bu içerik 02.04.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 2461 kez okundu.